Termékek

Adiabatikus légkezelők

Adiabatikus hűtéssel szerelt ipari légkezelő berendezések

Az mfactory meglévő- és újonnan gyártott légkezelő berendezésekhez ajánl kiegészítő rendszereket, melyekkel környezet- és energiatudatos módon megoldható nagy méretű ipari csarnokok hűtése- és szellőztetése. Természet inspirálta technológiáink a víz párologtatásán alapulnak, és a párolgásból fakadó hőelvonást egy, vagy akár több fokozatban is felhasználják a levegő hűtésére. Direkt megoldásunkkal párát is szállítunk az épületbe, indirekt megoldásaink azonban lehetővé teszik, hogy plusz hozzáadott nedvesség nélkül hűtsük a befújt levegőt.

Az mfactory légkezelőbe építhető adiabatikus hűtés megoldásaival meglévő- és új légkezelők is felruházhatók. Forgalmazzuk külföldi gyártók adiabatikus légkezelő termékeit is, valamint tervezünk- és gyártunk saját fejlesztésű légkezelő berendezéseket az ügyfelek egyedi igényei alapján.

Centralizált adiabatikus légkezelők

Nagyméretű ipari létesítmények hűtése és szellőztetése óriási energiákat emészt fel. Az mfactory adiabatikus hűtéssel ellátott centralizált légkezelő megoldásokat kínál ezen feladatok megoldására.
Légkezelő berendezéseinket az ügyfeleink egyedi igényeinek megfelelően méretezzük, és a légkezelőkbe épített egykörös/kétkörös, direkt/indirekt adiabatikus hűtés technológiáinkat felhasználástól függően ajánljuk meg. Az mfactory által kínált centralizált légkezelő beredenzések akár 5 000 -100 000 m3/h légszállításig választhatók, míg az egyedileg méretezett adiabatikus hűtés megoldásaink segítségével a környezeti levegőt akár -14-18°C-kal is képesek vagyunk lehűteni.

Rendszereink átmeneti- és nyári időszakban nagy mennyiségű 100% friss levegőt juttatnak az épületbe, intenzíven átszellőztetve ezzel az épületet, javítva a levegő minőségét, csökkentve a szálló por koncentrációját, csökkentve a levegőben lévő káros anyagokat, gázokat, mikrobiológiai szennyeződéseket. Az mfactory centralizált adiabatikus légkezelői esetén egyedileg választható a direkt és az indirekt nedvesítés. A direkt nedvesítéssel egész évben optimális párát biztosíthatunk az épületben, míg az indirekt megoldásunk lehetővé teszi, hogy abszolút nedvesség hozzáadása nélkül hűtsük- és szellőztessük az épületet.

Részletesebben technológiáinkról az alábbiakban informálódhat:

Légkezelő egykörös direkt adiabatikus hűtéssel

Az egykörös adiabatikus hűtés lényege a víz direkt párologtatásában rejlik. Az adiabatikus, vagy más néven evaporatív elven működő léghűtés a víz párolgásából fakadó hőelvonással hűti a befújt levegőt. A víz párologtatására több fajta megoldásunk is létezik. Légkezelőkhöz ajánlott egyszerű megoldásunk a nedvesítő tömb, azaz a desszorpciós médium használata, amit az egyszerűség kedvéért béléstestnek nevezünk. A hagyományos béléstestek egymáshoz ragasztott, speciálisan impregnált cellulóz lapokból állnak.

A béléstestek méhsejt alapúak, így könnyen átjár rajtuk a levegő.
A béléstest lényege az, hogy a víz minél nagyobb felületen érintkezhessen a levegővel, így minél több víz párologjon, ami a hűtés hatékonyságát növeli. Az mfactory innovatív technikája az OxyVap spec. moduláris- alumínium keretes, öntisztító párologtató betét, amely VDI6022 német higiéniai tanúsítvánnyal rendelkezik. Minden légkezelőbe épített direkt nedvesítő fal teteje a csepegtető tálca, míg alja egy gyűjtő tálca. A csepegtető tálca homogénen nedvesíti a párologtató betéteket, míg a gyűjtőtálca összegyűjti az el nem párolgott vizet, melyet az erre a célra kifejlesztett keringető szivattyú állomás újra a csepegtetőtálcához juttat. A keringető szivattyú állomás beépített vezérléssel, deltap méréssel, vezetőképesség méréssel, iszapolás funkciókkal rendelkezik. A párahűtő falon áthaladó levegő nagy felületen érintkezik a vízzel, a víz elpárolog, így a befújt levegő hőmérséklete -10-12 °C-kal alacsonyabb a környezeti levegő hőmérsékleténél. Az egykörös adiabatikus hűtésnél javasolt légcsere szám ~10-15x-ös. A térben lévő célhőmérséklet ~27-28°C, melyhez ~RH60-70%-os páratartalom társul. A levegőt a víz párolgáshője, azaz a párolgással járó hőelvonás hűti. A rendszerben lévő alkatrészek élettartama, valamint a befújt levegő minősége is javítható azzal, ha kezelt vizet biztosítunk az evaporatív léghűtő berendezések számára.

Légkezelő egykörös indirekt adiabatikus hűtéssel

Az egykörös indirekt adiabatikus hűtés lényege, hogy a nedvesítő falat vagy az elszívó ágba rakjuk, vagy egy külön keringetett ágban a külső környezeti levegőt nedvesítjük. A párolgásból fakadó hőelvonással állandó entalpia mentén hűtjük a levegőt, és a hűtött levegővel egy hővisszanyerőn keresztül hűtjük a környezeti levegőt. Megfelelően kiválasztott hővisszanyerő esetén magas hatásfokkal tudjuk hűteni a környezeti levegőt, bizonyos hővisszanyerő típusok esetén az épületbe szállított levegőhöz plusz nedvességtartalom hozzáadása nélkül. A megoldás hátránya, a magas beruházási költség, a gyengébb hatásosság (a hővisszanyerőn lévő veszteség miatt), és a magasabb villamos-energiafogyasztás a kettős ventillációnak köszönhetően. Előnyként jelentezik, hogy a befújt levegővel nem viszünk párát az épületbe, valamint ezzel a megoldással az egykörös indirekt adiabatikus hűtést előhűtésként is alkalmazhatjuk folyadékhűtős rendszerek hűtési hőcserélői előtt.

Indirekt egykörös adiabatikus hűtési rendszerekkel a környezeti levegőhöz képest ~6-8°C-ot hűthetünk, így a szabadhűtés időszaka növelhető, valamint a hűtésre szánt input energiafogyasztás ~20-40%-kal csökkenthető.

Légkezelő kétkörös direkt adiabatikus hűtéssel

A kétkörös adiabatikus léghűts lényege, hogy két hűtési kör segítségével valósítják meg a befújt levegő lehűtését. A kétkörös adiabatikus hűtés esetén a hővezető anyagból készült spec. OxyVap fonott alumínium lamellás párologtató betéteket alkalmazzuk. Az OxyVap béléstestek vízmegtartó bevonata öntisztító, higiénikus és korrózióálló ezért a párolgási hatékonyság magasabb a hagyományos papír béléstesteknél. Az OxyVap béléstestek rendelkeznek a VDI 6022 német higiéniai tanúsítvánnyal, így hatékony védelmet biztosítanak a legionella baktérium ellen. A kétkörös adiabatikus hűtés esetén két ventilátort használunk, melyek közül a felső az első, míg az alsó a második hűtőkörhöz tartozik. A felső ventilátor az OxyVap médián keresztül szívja a külső levegőt, amely a környezetbe távozik. A víz párolgása nem csak a levegőt hűti le, hanem az alumínium lamellás felületet is, ezáltal a gép tartályában lévő víz hőmérséklete lecsökken 18-20°C körüli értékre.

A lehűtött vizet a keringető szivattyú egy levegő-víz hőcserélőn keresztül nyomja fel a csepegtető tálcára. A második hűtőkörhöz tartozó ventilátor a külső levegőt előbb a hőcserélőn, majd az OxyVap béléstest alsó részén szívja át. Így a beszívott 36°C-os levegőt 27-28°C-os hőmérsékletre hűti elő az első körös hőcserélő normál hőátadás útján, majd az OxyVap párologtató betéten állandó entalpia mentén a párolgással járó hőelvonás segítségével tovább hűtjük a levegőt akár 17-18°C értékre. A kétkörös adiabatikus hűtés esetén tehát alacsonyabb hőmérsékletet fújunk be a csarnokba. A fenti hőmérséklet értékek a külső hőmérséklet és páratartalom függvényében változhatnak. Tekintettel arra, hogy a hőátadás útján előhűtött, alacsonyabb hőmérsékletű levegő már kevesebb nedvességtartalmat képes csak felvenni, a befújt abszolút nedvességtartalom ~1/2 – 2/3 része az egykörös adiabatikus hűtés megoldásnak.

Így tehát a kétkörös adiabatikus hűtés technológiánk segítségével nem csak, hogy alacsonyabb hőmérsékletet fújhatunk be a csarnokba, de alacsonyabb belső relatív páratartalmat is alakítunk ki ezáltal a térben. A belső kialakítható páratartalom ~RH50- 60% között maximalizálódik. Az alacsonyabb befújt levegő hőmérséklet miatt kisebb levegő térfogatáram is elegendő a csarnok hűtésére, így kevesebb ventilátor munka, kevesebb villamos- energiafogyasztás, kisebb huzathatás. A kétkörös adiabatikus hűtés technológiánk meglévő légkezelőkben, új légkezelőkben, valamint egyedi tervezésű- és gyártású légkezelőkben is kialakítható. Kérjen egyedi ajánlatot.

Légkezelő kétkörös indirekt adiabatikus hűtéssel

A fenti kétkörös adiabatikus hűtés technológia indirekt verziója esetén a két fokozatú adiabatikus hűtési rendszert szintén vagy az elszívott levegő ágba, vagy egy külön keringtetett környezeti levegő ágba szereljük. A kétkörös adiabatikus hűtéssel lehűtött levegőt egy hővisszanyerő elemen keresztül vezetjük át, melynek szekunder ága a környezeti friss levegő. A rendszer előnye, hogy a kétkörös adiabatikus hűtés segítségével alacsonyabb hőmérsékletű levegőt fújhatunk a hővisszanyerő elemre, mint az egykörös megoldással, így kompenzálhatjuk a hővisszanyerőn fellépő veszteséget. Fontos szempont, hogy a hővisszanyerő elem jó hatásfokkal bírjon, és ne vigye át a párát a két oldal között.

Megfelelően kiválasztott hővisszanyerő elem segítségével a külső környezeti levegő hőmérséklete akár -11-15°C-kal lehűthető plusz abszolút nedvességtartalom hozzáadása nélkül. Egy jó hatásfokú indirekt adiabatikus légkezelővel akár -80%-kal kedvezőbb input energiafelhasználással valósítható meg ipari csarnokok hűtése. A nagy mennyiségű befújt 100% friss levegő rendkívül tiszta, friss, higiénikus környezetet biztosít a csarnok belső légterében. Az indirekt kétkörös megoldásunk segítségével a 27-28°C-os belső célhőmérséklet könnyedén tartható, az effektív-érzeti hőmérséklet azonban ennél akár 2-3°C-kal kedvezőbb. Az indirekt rendszerek előnye, hogy nincs plusz pára bevitel a befújt levegő ágba, ezáltal folyadékhűtővel és hűtési hőcserélővel is kombinálható rendszerek.

Hibrid légkezelők folyadékhűtéssel és adiabatikus hűtéssel

Mind az egykörös és a kétkörös, mind pedig a direkt és az indirekt adiabatikus hűtés kombinálható folyadékhűtéssel, az egyetlen kérdés csak az, hogy a befújó vagy az elszívó ágban, és azokon belül pontosan hol alakítjuk ki a nedvesítő kamrát. Mindegyik típusú beépítésnek más-más előnyei vannak, minden esetben egyedileg meg kell vizsgálni az adott épületet, és az épületre dolgozó légkezelő berendezést ahhoz, hogy eldönthessük, hogy Az alábbiakban ismertetjük a lehetőségeket:

Folyadékhűtés + egyörös adiabatikus hűtés

Ebben az esetben a befújó ágban a hűtő kalorifer után építjük be az egykörös adiabatikus hűtés megoldásunkat. Ezzel a megoldással a szabadhűtés időszak nyújtható, hiszen bizonyos külső légállapotok mellett a nedvesítő fal képes ellátni az épület autonóm hűtését. Ha a folyadékhűtővel együtt üzemeltetjük a hűtőfalat, úgy kisebb szelepállással tudjuk biztosítani ugyanazt a belső hőfokot, hiszen elegendő a hűtőkalorifer után ~20°C-os hőmérsékletre hűtenünk a levegőt, a hűtőfal segítségével ezt tovább hűthetjük 15-16°C-ra pusztán a víz párologtatásával. A nedvesítő fal egyszerre funkcionál cseppleválasztóként is a hűtési hőcserélőt követően, így a meglévő cseppleválasztó használata elhanyagolható. Ezzel a befújó ági elhelyezéssel télen páratartalom szabályozásra is használható az adiabatikus nedvesítő falunk.

Folyadékhűtés + kétkörös adiabatikus hűtés

Egyik lehetséges megoldás, hogy a befújó ágban a hűtő kalorifer előtt építjük be a kétkörös adiabatikus hűtés technológiát. Ezzel a megoldással a szabadhűtés időszak még hosszabbra nyújtható, hiszen bizonyos külső légállapotok mellett a kétkörös adiabatikus hűtő képes ellátni az épület autonóm hűtését. Ebben az esetben a friss levegő beszívó ágat hűtjük elő kétkörös adiabatikus hűtéssel, így a hűtőkalorifer nem a környezeti levegőt, hanem annál akár egy -14-18°C-kal alacsonyabb hőmérsékletű levegőt szív magára, így kisebb hűtőteljesítmény is elegendő a levegő tovább hűtéséhez, hiszen ilyen esetben csak ~2-4°C-kal kell túlhűteni a levegőt.

Folyadékhűtés + indirekt egykörös adiabatikus hűtés

Az indirekt egykörös adiabatikus nedvesítés, valamint a folyadékhűtés kombinálása esetén elengedhetetlen a hővisszanyerő elem használata. Ez tehát determinálja, hogy a nedvesítő fal az elszívó ágba kell, hogy kerüljön. Az indirekt egykörös adiabatikus hűtéssel tehát az elszívó ágban hűtjük tovább a levegőt, így nem az elszívott ~26-30°C-os levegőből nyerjük ki az energiát a hővisszanyerő segítségével, hanem az adiabatikus nedvesítés segítségével egy előhűtött ~17-20°C-os levegőt használhatunk a feladatra. Így a hővisszanyerő szekunder ágán lévő friss levegőt alacsonyabb hőmérsékletűre hűthetjük, így a folyadékhűtő kisebb szelepállással, kevesebb hűtőteljesítménnyel tudja tovább hűteni a kívánt értékre. Jó hatásfokú hővisszanyeréssel jelentős hűtési input energia takarítható meg, akár -30-50%-is, valamint a szabadhűtés időszaka is nyújtható a hűtőfal segítségével. Entalpiás hővisszanyerő esetén átvihetjük az elszívó ágba bevitt nedvességet a befújó oldalra, így téli párásítás funkciót is megvalósítható az egykörös indirekt adiabatikus nedvesítés segítségével.

Mechanical Factory Kivitelező, Gyártó és Kereskedelmi Kft.
Telephely: 3433 Nyékládháza, Ady Endre u. 49/A
Adószám: 27919963-2-05

Tel.: +36 (30) 665-5982
Email: office@mfactory.hu

Oxyma Group

Az M-Factory az Oxyma Group tagja

oxyma-group

oxymagroup.hu