Megoldások

Csarnokhűtés – szellőztetés

Csarnokhűtés az mfactory hűtés technológiákkal

A nyári időszakban gyakran fordul elő az a jelenség, hogy a tartós és intenzív napsütés hatására a csarnokokban, termelőüzemekben túlságosan megnövekszik a belső hőmérséklet. Ezt a bent tartózkodók hőstressznek élik meg, amely jelentős kontraproduktív hatással van a termelésre és az általános komfortérzetre. A tartós 27°C effektív hőmérséklet felett munkát végzők számára jogi szabályozás rendelkezik az extra szünetidők biztosításáról. Mindebből kifolyólag a csarnokhűtés nem csupán a kellemes levegő hőmérséklet biztosításáért felelős, hanem a munkavégzés minősége és hatékonysága is emelhető általa.
csarnokhűtés, szellőztetés
A fenti táblázat nagyszerűen tükrözi a belső hőmérséklet növekedése és a munkateljesítmény valamint a késztermék selejt mennyiségére vonatkozó arányosságot. Minél melegebb van, annál több a selejt és annál jobban csökken a munkateljesítmény.

Az mfactory csarnokhűtés rendszerek több alternatívát is kínálnak a fenti problémák megoldására kifejezetten ipari csarnokok és termelőüzemek számára. Lépjen velünk kapcsolatba, hogy megtalálhassuk a legmegfelelőbb megoldást az Ön egyedi légtechnikai problémájára!
  mfactory csarnokhűtés technológiai megoldások:
 • 1. Csarnokhűtés HydroPort mobil léghűtő gépekkel
 • 2. Csarnokhűtés egykörös – fix telepítésű – HydroBase ipari adiabatikus léghűtő berendezésekkel
 • 3. Csarnokhűtés kétkörös – fix telepítésű – IntrCooll ipari adiabatikus léghűtő gépekkel
 • 4. Meglévő légkezelési megoldás kiegészítése OxyVap adiabatikus hűtőfallal

1.) Csarnokhűtés HydroPort mobil léghűtő gépekkel

Az adiabatikus mobil léghűtő gépek kiváló adottságokkal rendelkeznek ahhoz, hogy alacsony beruházásból tartós és flexibilis csarnokhűtési megoldáshoz jussunk. Ez a flexibilitás elsősorban a HydroPort gépek mobilitásából ered, amellyel 10-12°C-kal is képesek vagyunk lehűteni a levegő hőmérsékletét. Ezt szabadon mozgathatjuk munkaállomások, gyártósorok helyiségek között úgy, ahogyan az az aktuális igényeinknek megfelel.

2.) Csarnokhűtés egykörös – fix telepítésű – HydroBase ipari adiabatikus léghűtő berendezésekkel

A HydroBase ipari adiabatikus léghűtő gépeink az épület, csarnok külsejére kelülnek telepítésre, amelyek egy légcsatornán keresztül juttatják be a friss, hűvös levegőt az adotthelyiségbe. Ez a beérkező hűvös levegő a csarnok alsó részén terül el, amely kiszorítja a melegebb levegőt. Ezzel tehát a benti levegő folyamatosan hűlni és frissülni fog. A befújt levegő megközelítőleg 8-12°C-kal alacsonyabb hőmérsékletű mint a környezeti hőmérséklet, amely által a csarnok tartózkodási zónájában 27°C-nál is alacsonyabb effektív hőmérséklet is elérhető.

Ezzel a csarnokhűtés technológiával 60-70 RH% között maximalizálódik a belső relatív páratartalom. Ezen beruházással alacsony üzemeltetési költség mellett valósul meg a csarnokhűtés. A hűtés mellett a levegő minősége is javul azáltal, hogy a friss levegő befújásra kerül és így folyamatosan csökken a szálló por koncentráció és az emulziógőz jelensége is. Összességében elmondható, hogy egy hagyományos folyadékhűtős légkezelő rendszerhez képest, az egykörös adiabatikus hűtés technológiánk beruházási költsége 1/3 része, üzemeltetési költsége pedig 1/6 része.

3.) Csarnokhűtés kétkörös – fix telepítésű – IntrCooll ipari adiabatikus léghűtő gépekkel

Az IntrCooll kétkörös adiabatikus léghűtő berendezésünk kifejezetten ipari csarnokhűtési megoldásnak lett kifejlesztve. Ezzel a forradalmi technológiával nagy mennyiségű hideg levegőt juttathatunk a csarnok alsó légterébe, amely által a belső levegő minősége tisztább és jobb lesz. Ez a fenti egykörös technológiához hasonlóan működik, nagyobb hatásfokkal. A befújt levegő akár 18-20°C-kal is alacsonyabb lehet, mint a környezeti hőmérséklet. Ez által tehát a csarnokban könnyedén kialakítható a belső 27°C alatti effektív hőmérséklet is. A belső relatív páratartalom ezzel 50-60 RH% között maximalizálódik a kétkörös adiabatikus technológia révén.

Az IntrCooll kétkörös adiabatikus léghűtő berendezéseink egyedi, öntisztító alumíniumból készült lamellás béléstesttel kerülnek szerelésre, amelyek VDI 6022 német higiéniai certifikációval rendelkeznek. Ez a tanúsítvány biztosítja, hogy a csarnokhűtés a lehető legmegfelelőbb legyen higiéniai- és biztonsági szempontból.

4.) Meglévő légkezelési megoldás kiegészítése OxyVap adiabatikus hűtőfallal

Az OxyVap speciális alumínium lamellás béléstestek kiválóan alkalmasak arra, hogy abból adiabatikus hűtőfalas rendszert építsünk. Ez ugyancsak egy innovatív megoldása a csarnokhűtésnek, ráadásul olyan mértékben flexibilis, hogy alkalmazható szinte bármilyen meglévő légkezelési rendszer kiegészítéseként. A béléstestek fonott alumínium lamellái olyan speciális bevonattal rendelkeznek, hogy azok egyszerre kiváló vízmegtartó-, antikorrozív- és antibakteriális tulajdonságokkal bírnak. Az OxyVap béléstestek speciális kialakítása lehetővé teszik azok öntisztító mechanizmusát. Ezáltal az folyamatosan megtisztítja magát a portól és a vízben lévő oldott sóktól.
Ezeket az OxyVap béléstesteket be lehet építeni meglévő légkezelő rendszerbe is, amely a légkezelőt új, hűtési funkcióval ruházza fel. A csarnokhűtés ezzel a megoldással viszonylag alacsony beruházási költségből megvalósítható. Hatékonyságát tekintve a befújt levegő hőmérséklete 10-13°C-kal hidegebb, mint a környezeti hőmérséklet. A vízellátást és keringetést az AquaMizer keringető szivattyúink biztosítják.Az OxyVap hűtőfalas csarnokhűtés rendszerünk tehát bármilyen meglévő légkezelő rendszerhez rugalmasan alakítható, azt könnyedén kiegészítheti hűtési funkcióval.
Az adiabatikus csarnokhűtés technológia előnyei:
 • Egykörös rendszernél 8-12 °C-kal alacsonyabb befújt levegő hőmérséklet
 • Kétkörös technológiánál akár 20°C-kal alacsonyabb befújt levegő hőmérséklet
 • Alacsony villamos-energia- és vízfogyasztás
 • Működés közben tisztítja a belső levegőt, csökken a szálló por koncentrációja, csökken az emulziógőz jelensége, nő a belső levegő oxigéntartalma, csökken a szén-dioxid és a szén-monoxid tartalom
 • A víz párolgáshőjét használja fel a hűtési teljesítmény előállításához
 • Nem használ veszélyes és környezetre káros hűtőközeget
 • Üzemelés során nem fúj látható vizet, csak hűvös levegőt
 • EER érték, azaz a felvett energia és a leadott hűtőteljesítmény hányadosa: 30-40
 • Energiatakarékos, környezetbarát működés, alacsony üzemeltetés
 • Nincs szükség a hűtött tér izolálására, a nyitott ablak előnyösen befolyásolja a hatásfokot
 • Nem szárítja a levegőt, mint a hagyományos folyadékhűtős légkezelők
 • Nincs káros anyag kibocsátás, és CO2 kibocsátás
 • A magasabb páratartalmú levegő több hőt képes elnyelni, így egy adott hőterhelés kevésbé emeli a levegő hőmérsékletét
 • Magasan a legjobb ár/érték arány minden más csarnokhűtés megoldáshoz képest
 • Nagyobb légmennyiség bevitel, frissebb levegő, akár tíz-tizenötszörös légcsere is elérhető

Mechanical Factory Kivitelező, Gyártó és Kereskedelmi Kft.
Telephely: 3433 Nyékládháza, Ady Endre u. 49/A
Adószám: 27919963-2-05

Tel.: +36 (30) 665-5982
Email: office@mfactory.hu

Oxyma Group

Az M-Factory az Oxyma Group tagja

oxyma-group

oxymagroup.hu