Megoldások

Ipari páratartalom szabályozás

Az ipari páratartalom szabályozás napjaink gazdaságában rendkívül kiemelkedő szerepet tölt be. Sajnos azonban gyakran elhanyagolják a levegő kezelésének ezen tényezőjét annak költségei miatt, holott ez nagyon is fontos és többszörösen megtérülő. Az ipari területeken, termelőüzemekben és irodaházakban jó esetben összetett légtechnikai rendszerek gondoskodnak a levegő minőségének magas szinten tartásáról. Ehhez azonban előfeltételként folyamatosan mérni és monitorozni kell a levegő összetételét és tulajdonságait, hogy arra a kellő időben és kellőképpen reagálni lehessen.Különösen akkor kell erre nagyon odafigyelni, amikor hidegebb évszakok és időszakok vannak. Ilyenkor a külső környezeti levegő hideg és száraz. Általában ez a levegő kerül felmelegítésre és befúvásra olyan formában, hogy az, az embereknek komfortosabb érzetet, kellemes meleget biztosítson. A felmelegítés hatására azonban a nagy sűrűségű hideg levegőből kisebb sűrűségű melegebb levegő lesz. Ennek abszolút nedvességtartalma viszont nem változik és az így felmelegített levegő páratartalma alacsonnyá válik. Ennek aránya esetenként akár az 5%-os szint alá is lecsökkenhet.Az mfactory által tervezett és telepített technológiák kiválóan alkalmasak akár komplex ipari csarnokok és egyéb épületegyüttesek belső levegő páratartalom szabályozására. Ezek a rendszerek készülhetnek már meglévő rendszerek légnedvesítő kamráiba is kiegészítésként, vagy teljes egészében is kiválthatjuk vele a költséges termikus párásítókat.

A felmelegített, alacsony nedvességtartalmú levegő több szempontból is problémákat vagy diszkomfortot okozhat.

 • Gyakoribb légúti megbetegedések
 • Romló koncentrációk képesség
 • Nyálkahártya irritáció
 • Szem-, száj-, orrszárazság, viszketés, pirosodás, sebesedés, vérzés
 • Bőrszárazság, -repedezés
 • Száraz, kaparó torok

Egy termelő, gyártó ipari környezetben egyértelmű és ésszerű okokból rendkívül fontos a levegő páratartalom szabályozása. Ugyanis a száraz levegő által kiváltott gyakori légúti megbetegedések nemcsak a betegség elszenvedői számára kellemetlenek, hanem a vállalat eredményességére is közvetett kihatással van. Az emberi erőforrástól való váratlan elesés, más egyéb forrásait is aktívan felemészti a vállalatnak: például azt, hogy helyettesítő emberi kapacitást kell szervezni. Ez az erőforrás allokáció értékes időbe telik, valamint költségekkel és közbenjárással jár. Tehát nem biztos, hogy egyszerű a kieső munkaerőt pótolni (ha egyáltalán sikerül). Ennek eredményeképpen nagy eséllyel következhetnek be termelési kiesések, sorállások és tervtől való eltérések, amelyek aztán tovább göngyölhetik az okozott problémák listáját. Mindez egy szemmel láthatatlan, de nagyon fontos tényezőre vezethető vissza: a levegő páratartalmára.

A száraz levegőnek nem csak emberekre vetíthető kedvezőtlen hatásai vannak, hanem a gyártástechnológiákra is rossz hatással van. Különösen igaz ez például a papíriparra, nyomdaiparra, textiliparra, faiparra és a mikroelektronikai gyártásra is.

 • Pontatlan vágások, hajlítások
 • Rosszabb minőségű hegesztések, forrasztások
 • Gyakoribb elektrosztatikus kisülések
 • A száraz levegőben történő tárolás nehezítheti egyes anyagok későbbi feldolgozását
 • Rosszabb ragasztási és festési minőség
 • Csökkenő késztermék minőség
 • Több selejt

Ebből kifolyólag napjaink gazdaságában kiemelkedően fontos az ipari párásítás és a levegő minőségének normalizálása, valamint annak fenntartása. Ez majdnem minden iparág szempontjából elengedhetetlen.

Minden ipari környezet szabályozott páratartalmat igényel ahol emberek dolgoznak, érzékeny berendezések működnek vagy sérülékeny alapanyagokkal dolgoznak.

Mechanical Factory Kivitelező, Gyártó és Kereskedelmi Kft.
Telephely: 3433 Nyékládháza, Ady Endre u. 49/A
Adószám: 27919963-2-05

Tel.: +36 (30) 665-5982
Email: office@mfactory.hu

Oxyma Group

Az M-Factory az Oxyma Group tagja

oxyma-group

oxymagroup.hu