Megoldások

Füstgáz hulladékhő hasznosítás

Ipari tekintetben a telepített hőtermelő berendezések, gépek hatásfoka általában 91-96%-os (pl. melegvizes kazánok, gőzkazánok). Ez azt jelenti, hogy csupán ez a bizonyos aránya lesz ténylegesen hasznosítva a termelt hőnek, a maradék 4-9% pedig elvész a kazánház más berendezéseiben, valamint csövek által elvezetett hulladékhő formájában. Ez az érték körülbelül 3-4%-ot akkor is kitesz, ha a rendszer jól van hőszigetelve.
Az mfactory hulladékhő hasznosító rendszerei ezt a potenciálisan hulladékként elillanó hőenergiát képesek visszaforgatni úgy, hogy az felhasználható legyen például a kazánok esetében, ahol a tápvíz előmelegítése tökéletesen megvalósítható a hulladékhő felhasználása által.

Mindezt egy speciálisan erre a hulladékhő felhasználásra tervezett hőcserélővel érhetjük el, melynek lényege, hogy a rajta keresztül áramló füstgáz a hőtartalmát átadja a berendezéshez csatolt csonkoknak, így az abban áramló víz hőmérséklete ennek hatására megemelkedik.

Ezáltal például gőzfejlesztők esetében a tápvíztartályba már egy előmelegített hőmérsékletű víz kerül a hideg víz helyett. Ez azt eredményezi, hogy jelentős energia kerül megtakarításra, ugyanis a tápvizet nem hideg hőmérsékletűről kell felmelegíteni, hanem csupán tovább kell melegíteni a már eleve meleg vizet.

A visszanyert hőenergiát felhasználhatjuk például használati melegvíz előmelegítéséhez, valamint épületek, helyiségek alacsony hőfokú fűtéséhez (padlófűtés, falfűtés).

A hulladékhő hasznosítása és a hőcserélő berendezés használata által a gőztermelő szerkezetek hatásfoka 15-20%-kal is javulhat. Tápvíz előmelegítése esetében az energia- megtakarítás 8-9% is lehet, függően a tápvíz induló hőmérsékletétől.

Az mfactory hulladékhő hasznosító rendszer általában 2 éven belül megtérülő befektetés.

Mechanical Factory Kivitelező, Gyártó és Kereskedelmi Kft.
Telephely: 3433 Nyékládháza, Ady Endre u. 49/A
Adószám: 27919963-2-05

Tel.: +36 (30) 665-5982
Email: office@mfactory.hu

Oxyma Group

Az M-Factory az Oxyma Group tagja

oxyma-group

oxymagroup.hu